Bize Ulaşın

Telefonumuz0 532 765 4591

Dövme Abdesti bozar mı?

Anasayfa//Blog
Dövme Abdesti bozar mı?

Dövme Abdesti bozar mı?

Dövme Abdesti bozar mı?
Dövme çok eski zamanlardan günümüze kadar gelmiş ve vücudun farklı bölgelerine yapılan bir uygulamadır. Bugün birçok insan eskiden gelme adetlerinden dolayı da dövme yaptırmaya devam ediyor. Gençler arasında dövme estetik bir süs olarak yaptırılıyor olsa da dövmenin geçmiş tarihine baktığımızda kahramanlık ve kimlik belirleme gibi görevler üstlenmiş olduğunu söyleyebiliriz.  Dövme abdesti bozar mı? Sorusunun yanıtını verebilmek için aslında nasıl yapıldığına bakmak gerekiyor.
Kalıcı dövme olarak bilinen dövmelerde vücuda iğne ve benzer aletler kullanılarak derinin altına mürekkep konularak yapılıyor. Uygulama sonrasında ise deri altında koyu yeşil bir görüntü ortaya çıkıyor. Buhari ve Müslim’e göre peygamber efendimiz (SAV) dövme yaptırmayı ve yapmayı yasaklamıştır. Bunlar Allah’ın rahmetinden mahrum bırakılacaktır. Peki, bu hassasiyeti bilmeyen insanlar nasıl hareket edeceklerdir. 
Burada verilecek hüküm kullanılan maddeye göre değişiklik gösterir. Eğer bu maddeler dinen necis sayılanların arasında yer alıyorsa bu durumda dövme de bu hükme tabidir. Burada yapılacak şey durumun öğrenilmesi halinde hemen bir müdahaleyle dövmenin silinmesini sağlamaktır. Eğer bu mümkün olmuyorsa o zaman bu şekilde bırakmak ve Allah’ın hükmüne uymak gerekir. Allah hiçbir kuluna kaldıramayacağı bir yükü yüklemez. 
Yukarıda yapmış olduğumuz açıklamalardan da yola çıkarak dövmenin abdesti bozup bozmayacağı hususunu değerlendirebiliriz.
Kalıcı Dövmeler Abdest Almaya Engel mi?
Bahsettiğimiz tarife göre dövmeler derinin hemen altına yapılır. Yani bu işlemde derinin dışına herhangi bir uygulama yapılmaz.  Abdest ise derinin altına değil üzerine yapılan bir uygulamadır. Dolayısıyla kalıcı dövme deri altında kaldığından dolayı abdest alıp almaya herhangi bir mani engel oluşturmamaktadır. 
Dövme İle Kılınan Namaz Kabul Olur mu?
Dövme iğneler kullanılarak yapılır. Dolayısıyla bu sağlık açısından zararlı olan bir durumdur ve dinen caiz olarak görülmemiştir. Allah insanın vücudunu doğal olarak yaratmış ve dövmeler bu doğal yapıya müdahaleyi içerir. Namaz kılabilmek için önce abdest alınması gerekir. Dolayısıyla abdest vücudun dışına yani derinin yüzeyinin suyla yıkanmasını kapsar. Dolayısıyla dövme deri altına yapılmış olduğundan dolayı abdeste ya da gusle mani bir durum teşkil etmemektedir. 
Buradan çıkan sonuca göre dövme abdeste mani olmadığına göre bundan sonraki süreç ise Allah’ın bilebileceği bir konudur. Yani dövmesi olan kişi de abdest olarak namazını kılabilir. Yapılması gereken en önemli şey ise dövmesi eğer görünen bir yerdeyse onu kapatmaktır. Dövme açık bir şekilde namaz kılmaya çalışmak namazın zedelenmesine neden olabilir. Elbette burada kesin bir hükümden bahsetmek söz konusu değildir. Çünkü dövmenin haram olduğu konusunda Kur’an’ı Kerim’de herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. 
Müslüman yaşamını Kur’an’dan aldığı emirler doğrultusunda yaşamını sürdürmesi gerekir. Bunun dışında duyduğumuz ya da yaptığımız yorumların herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Dövme insan vücuduna doğal olarak zarar vermek ve bununda Allah katında mutlaka bir cezası olacağını unutmamak gerekiyor. Dolayısıyla cahiliye döneminde başlatılmış ve bugün halen adetlerden dolayı yapılan dövmeler konusunda daha dikkatli hareket edilmesinde fayda vardır.
Deri Altına Su Girer mi?
Hayır deri altına su girmesi söz konusu değildir, lakin burada farklı bir durum söz konusu olmaktadır. Abdestte esas olan derinin altı değil derinin yüzeyidir. Dolayısıyla abdest alınırken deri yüzeyini yıkamak yeterli olacaktır. Bu nedenle derinin altına su girer mi? Konusunun abdestle ya da namazla uzaktan yakından alakası bulunmamaktadır.
Abdest ile ilgili pek çok soru işaretinin olduğunu biliyoruz. İnsanlar her dönem bu tip soruları kendilerine sormuşlar ve yanıtlarını başkalarından aramışlardır. Mesela oje ve boyalı saçlarla namaz kılmanın caiz olup olmadığı gibi sorularda bulunmaktadır. Kalıcı dövmeden bahsederken aslında kalıcı ojelere de değinmek yerinde olacaktır.
Oje İle Namaz Kabul Olur mu?
Yukarıda dövmelerle ilgili açıklamamızda aslında bu sorunun yanıtını da verdik diye düşünüyorum. Çünkü dövme deri altına yapıldığından dolayı abdeste engel değil. Oysa ki oje deri üzerine yapılan bir uygulamadır. Kalıcı ojelerde yapılan tırnak kaplamaları suyun alta geçmesini engelleyeceğinden dolayı abdest almaya mani olur ve dolayısıyla abdesti olmayan birisinin namaz kılması da söz konusu değildir. Burada yapılması gereken şey ise oje sildirilerek abdest alınmasını sağlamaktır. Bu durum yalnızca namaz kılarken aldığımız abdest değil aynı zamanda guslede mani olan bir durumu oluşturmaktadır.
Kalıcı dövme ya da kalıcı oje gibi konularda hiç şüphesiz Müslümanın hem manevi hem de maddi anlamdaki temizliğini yapması gerekiyor. Dolayısıyla temizliği engelleyecek her şey doğru bir tutum değildir ve olmayacaktır.
Kalıcı Dövme Abdest Geçirir mi?
Tarihsel süreçte her uygarlık çeşitli şekiller yaparak vücutlarının farklı bölgelerine dövme yaptırmışlardır. Bazıları yaptıkları dövmelerin kendilerine güç verdiğine inanırken bazıları ise kötü şansı uzaklaştırdıklarını düşünmüşlerdir. Cahiliye dönemi şekilde tarif edebileceğimiz bu zamanlarda yapılan dövmeler halen ülkemizin de Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde devam ettiğini görebiliyoruz. İslamiyet’le birlikte kurallar değiştirilmiş ve dövme yaptırmak caiz olarak kabul edilmiş olsa da birçok insan gizlice dövme yaptırmaya devam etmişlerdir. Oysaki Hz. Muhammed dövme yaptıran ve yapanların Allah’ın rahmetinden uzakta olduklarını açık bir şekilde ifade etmiştir.
Tüm bu açıklamalar ışığında Müslümanlar için kalıcı dövme yaptırmanın uygun olmadığını söyleyebiliriz. Eğer bir insan kendisine dövme yaptırmak istiyorsa bu onun kendi şahsi düşüncesi olabilir ve bunun hükmü de yine Allah’ın kendisine bırakılmıştır. 
Sonuç olarak kalıcı dövmeler abdeste ve gusle herhangi bir mani teşkil etmemekle birlikte namaz kılmaya da engel değildir. Önemli olan konu dövme yaptırdıktan sonraki süreçtir.
Geçici Dövme Abdeste Engel mi?
Geçici dövme kalıcı dövmeye göre daha farklıdır. Geçici dövmeler derinin üzerine farklı maddeler ve boyalar kullanılarak yapılır. Dolayısıyla abdestte derinin yüzeyini ilgilendirmiş olduğundan dolayı geçici dövmelerinde burada ciddi bir sıkıntı olduğunu söyleyebiliriz.
Eğer geçici dövme daha uzun süre kalsın diyerek daha farklı boyalar kullanılmış ve bu boyalar altına su geçirmiyorsa bu durumda abdeste mani olacağı gibi guslede mani olacaktır. Bunun için geçici dövme yaptırmadan önce iyi düşünmek ve iyi karar vermekte fayda vardır.
Allah her insana akıl ve fikir vermiştir ve yapacaklarından kendisini sorumlu tutmuştur. Dinde zorlama yoktur sözü de buradan ortaya çıkmıştır. İnsan kendisi için en uygun olanın ne olacağını anlamak, bilmek zorundadır ve bunun içinde iyi bir araştırma yapılması yerinde olacaktır.